Funktionärsposter Dressyrtävling
Överdomare (1pers)
Finns på lokala tävlingar och högre nivåer
Vid sidan om tävlingsledaren finns en överdomare, som för Ridsportförbundets räkning ser till att arrangören följer de regler som finns (regelsamlingen heter TR - Tävlingsreglementet och utges av Svenska Ridsportförbundet), att tävlingsorganisationen fungerar, att banorna är riktiga och att tävlings- och ordningsregler i övrigt följs. Den kan besluta om vissa straff för tävlande och tar upp överklaganden mot beslut som fattats av tävlingsledning eller domare. Överdomaren och tävlingsledaren arbetar intimt ihop, men överdomaren betalas av föreningen och tillhör nästan aldrig klubben. Efter varje tävling ”betygsätts” tävlingsorganisationen av överdomaren i en överdomarrapport, som lämnas till Ridsportförbundet.
Domare (1-3pers)
Domaren ska hålla koll på att tävlingen går rätt till väga, domaren ska känna till TR tävlingsreglementet. TR finns också att tillgå under tävlingen. Vid dressyrtävlingar sitter domaren i manegen och bedömer ekipaget. Utbildad och godkänd av Ridsportförbundet. Betalas av arrangörsklubben och kommer oftast utifrån. Brukar få vidtalas långt i förväg
Tävlingsledare (1pers)
Finns i alla tävlingsgrenar och är tävlingens administrative chef. Tävlingsledaren är samtidigt ett alltiallo, som skall försöka vara på alla platser och lösa de problem som uppstår. I jobbet ingår mycket för planering och tävlingsledarens första uppgift kommer redan ett par månader före tävlingen, då tävlingens proposition, alltså en beskrivning av tävlingen, skall upprättas och ges in till (Ridsportförbundet för godkännande). Därefter skall anmälningar till tävlingen med någon kontinuitet följas upp. Svarar ytterst för att alla tävlingsfunktioner finns på plats i rätt tid och fungerar.
Säkerhetsansvarig (1pers)
Är den som närmare svarar för säkerheten inom tävlingsområdet och för planerar och leder detta. Det handlar bl.a. om avspärrningar, meddelande till Räddningsverket om tävling, ambulansbeställningar, utrustning för att ta hand om skadade hästar och personal härför och för humansjukvård och nöd transport.
Funktionärsansvarig (1pers)
Ansvarar för att alla funktionärsposter är fyllda och att alla funktionärer är på plats i tid. Ska också kunna svara på frågor om de olika funktionärsposterna.
Sekretariatet (2-4pers)
Har öppet en timme före första start.
Denna post har ofta ett hektiskt arbete på morgonen när tävlingen börjar. Här kollar personal att alla ryttare kan visa vaccinationsintyg för sin häst och mätintyg på ponny.
Betalningar från tävlande som betalar på plats skall tas emot. Förtida betalningar skall registreras (gäller lokaltävling och högre) och kassan hanteras.
Start- och resultatlistor skall tas fram löpande (eftersom ändringar sker hela tiden - ryttare vill byta hästar, byta klasser eller stryka sig.)
Tävlingspriser skall finnas framme för prisutdelning och delas ut. Denna uppgift utförs vanligen av den prisansvariga på klubben.
Tålamod, organisationsförmåga och gott humör krävs. Det är här tävlingens hjärta finns och de är de första som får höra om de tävlande är nöjda eller missnöjda med tävlingen.
Speaker (1pers)
Här presenterar man namn på ryttare och häst som kommer in på banan. Speakern redogör vilka poäng förgående ryttare hade. Här krävs det att man är noggrann och har en tydlig röst.
Speakern bör vara på plats ca 30 min innan första start för att hinna ta del av startlistor och kontroll av ljudanläggning.
Skrivare (1-3pers)
På denna post sitter man bredvid domaren och skriver ner de ord som hon/han säger i protokollet. Här gäller det att vara lyhörd, skriva snabbt och tydligt samtidigt som domaren pratar med skrivaren. Här krävs det en vuxen och koncentration.
Skrivaren bör vara på plats minst 30 min innan första start för att kontrollera att det finns pennor, skrivplattor etc. vid domarbordet.
Springare (1pers)
Här hämtar man protokollet inne i manegen hos skrivaren när den tävlande är klar med sin ritt. Protokollet lämnar man direkt för sammanräkning i sekretariatet.
Sjukvårdare (1pers)
Behövs vid alla tävlingar!
Du som har utbildning som sjuksköterska, undersköterska eller HLR/L-ABC sjukvårds utbildning.
Parkeringsvakter (1-2pers)
Dessa är de första som de tävlande möter. Bestämmer och anvisar vänligt men bestämt hur parkering skall ske. Viss för planering med tävlingsledaren och säkerhetsansvarig kan behöva göras, men i övrigt är parkeringsvaktens ord lag. På en ibland trång tävlingsplats som MRK krävs inte sällan viss fantasi för att lösa uppkommande parkeringsknutar.
Parkeringsvakterna måste vara på plats ca 1½ timme före första start för att visa de tävlande till rätta och skapa ordning i trafiken till tävlingen. Parkeringsvakterna skyltar också tävlingarna m.m.
Denna post sträcker sig från morgon till middag, och kräver en vuxen.
Framridning (1-2pers)
Här står man vid ingången till framridningen. Här skall du kalla in de tävlande till framridning.
Du ska också kontrollera att ryttaren har sitt startnummer synligt på sig eller på hästen. Till din hjälp har du en startlista, där står startnummer, namn på ryttare, namn på häst/ponny.
Här gäller det att ha en vuxen och som har en stark röst som hörs bra!
Här får inga åskådare befinna sig utan ska hänvisas till läktaren.
In & utsläpp (1-2pers)
Svara för att flödet av ryttare från fram ridning till tävlingsbanan flyter snabbt, i rätt startordning och friktionsfritt.
Du står vid ingången till tävlingsbanan. Här öppnar och stänger du dörren efter den ryttare som har varit inne på eller skall in på banan.
Hjälpmedlen är aktuella startlistor, ett bestämt uppträdande och ett hyfsat myndigt tonfall. Man kommunicerar med domare, (ev. sekretariat) då viktig info måste gå fram.
Här gäller det att ha en vuxen och som har en stark röst som hörs bra!
Här får inga åskådare befinna sig utan ska hänvisas till läktaren.
Kafeteria ansvarig (1pers)
Ansvarar för att funktionärerna i kafeteria vet vad de ska göra och vad som erbjuds till kunderna.
Kafeteria (2-4pers)
Här säljer man mat, fika och dylikt till de tävlande & publik. Man gör mackor, kokar korv mm. Köksjobb i allmänhet!
Det är viktigt med ett trevligt bemötande på en servering. De tävlande och besökare ställer ofta höga krav på serveringen och det finns nog inte mycket, förutom ordning och reda på en tävling, som jämförs så mycket mellan tävlingsplatserna som just deras serveringar.
En rätt skött cafeteria är värd sin vikt i guld!
Här svarar man också för att det finns mat och dryck till funktionärerna.
Prisutdelare (1pers)
Dela ut priser till placerade ekipagen.
Prisansvarig (1pers)
Tävlingspriser skall finnas framme redo för prisutdelning.
Banor (1pers)
Sladda och ev. vattning av underlag.
Städpatrull (minst 2 pers)
Städning dagen före tävling, samt städa upp efter dagens slut.
Tömma papperskorgar, sopa läktare, städa toaletter mm.